Policy
Forskarutbildningspolicy för UPSC

Med utbildningar avseende:

  • Växtfysiologi                                         (Umu, SLU)
  • Växters cell- och molekylärbiologi         (Umu, SLU)
  • Teknisk växtbiologi                               (Umu)
  • Skogsgenetik                                        (SLU)

 

Forskarutbildningsinrikningarna som ges vid SLU har en mer skoglig inrikning.

 

För erhållande av skoglig, teknologie eller filosofisk doktorsexamen.

 

Allmänt

 

Målet med utbildning, behörighet för tillträde till forskarutbildning och allmän behörighet regleras enligt svensk författningssamling (SFS .). Utöver dessa bestämmelser regleras forskarutbildningen vid SLU av den allmänna studieplan för forskarutbildningen i ämnet biologi som faställdes av fakultetsnämnden .

 

Utbildning enligt denna studieplan ges i den omfattning tillgängliga resurser medges.

 

Visioner för UPSCs forskarutbildning

 

Forskarutbildningen avser bl.a. att ge den studerande:

 

-dels färdigheter i forskningsmetodik och erfarenheter av forskning. Häri ingår förmåga att planlägga, slutföra, publicera och informera om forskningsverksamhet.

 

-dels bredare och fördjupade ämneskunskaper samt orientering om forskningsutvecklingen inom ämnesområdet. Utbildningen skall även anpassas till behoven vid yrkesverksamhet där gedigna kunskaper i växtfysiologi/växtmolekylärbiologi/växtbioteknik/växtgenetik är av betydelse.

 

-dels utveckling av den personliga kompetensen vad avser pedagogisk erfarenhet och ledarskap.

 

 Behörighet för tillträde till forskarutbildning inom UPSC

 

Särskild behörighet

 

För särskild behörighet att antas till forskarutbildning vid UPSC krävs godkända kurser motsvarande minst 60 p inom biologiska ämnen eller kemiska ämnen med relevans för huvudämnet biologi. Härav bör minst en fördjupningskurs om 10 p avse ett ämne nära kopplat till forskningsuppgiften/ forskarutbildningen samt ett projektarbete om minst 10 p. Då stora delar av den vetenskapliga kommunikationen sker på engelska, är det nödvändigt att på ett godtagbart sätt behärska engelska både i tal och skrift.

 

Kraven på särskild behörighet anses uppfyllda även av den som i annan ordning inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

 

Antagningprocess och urval till forskarutbildning inom UPSC

 

Ansökan om antagning till forskarutbildning ställs till prefekterna för Skoglig genetik och växtfysiologi, SLU, respektive Fysiologisk botanik, Umu i enlighet med förordningen och de två universitetens föreskrifter. Prefekterna skall överlämna antagningsärendet till UPSC:s utsedda grupp för rekrytering av forskarstuderande, om inte särskilda skäl kräver en annan handläggningsordning. Grunden för urval bland behöriga sökande till forskarutbildning är graden av förmåga att tillgodogöra sig utbildningen.

 

Rekryteringsruppens förslag överlämnas till respektive prefekt för slutgiltig beslut i antagningsärendet.

 

Utbildningens uppläggning

 

Allmänt

 

Utbildningen för doktorsexamen omfattar totalt 160 poäng fördelade på en kursdel om minst 40 poäng och som kräver normalt 4 års heltidsstudier.

 

Forskarutbildningen kan genomföras i etapper om vardera 80 poäng, så att den studerande först avlägger filosofie licentiatexamen eller teknologie licentiatexamen (Etapp I) och därefter fullföljer utbildningen  till doktorsexamen (Etapp II). Utbildningen för etapp I omfattar en kursdel om 20 till 30 poäng och en uppsatsdel om 50 till 60 poäng och kräver normalt 2 års heltidsstudier.

 

Handledning

 

Studerande i forskarutbildning har rätt till handledning i enlighet med högskoleförordningen. Inom UPSC utses en huvudhandledare samt i normalfallet en biträdande handledare. I samband med antagning till forskarutbildningen upprättas en ömsesidig överenskommelse mellan  handledare och forskarstuderande om åtaganden och ansvar under utbildningstiden.

 

Individuell studieplan och referensgrupp

 

Inför antagning till forskarutbildning skall en individuell studieplan gemensamt upprättas av handledare och sökande. Studieplanen skall innehålla dels en grovplanering över kurser och litteratur som skall ingå i utbildningen, dels en forskningsplan.

 

Till varje ny doktorand utses en referensgrupp bestående av två från handledarskapet fristående lärare vid UPSC. Referensgruppen skall tillsättas och sammanträda tidigt i utbildningen (helst i nära samband med antagningen) och följa doktoranden med minst ett uppföljningsmöte per år under hela studietiden. Studieplanen skall revideras årligen av doktorand och handledare och distribueras till referensgruppen i god tid före uppföljningsmötena.

 

Efter ca två års heltidsstudier sker en grundlig uppföljning av studiernas utveckling genomförad av referensgruppen. Detta sker antingen genom att lic. examen avläggs eller i form av en ”halvtidskontroll” där arbetet presenteras i seminarieform. För halvtidskontrollen skall, senast en vecka innan kontrollen, förutom den reviderade studieplanen, en skriftlig redogörelse över uppnådda resultat och planering för framtiden distribueras till referensgruppen.

 

Kurser och litteratur

 

Etapp I omfattar i normalfallet en kursdel om 30 poäng varav 5 till 10 poäng baskurser (t.ex bibliotekskurs, ledarskapsutbildning, skrivkurs, pedagogisk kurs, vetenskapsteori mm), ca 10 poäng litteratur varav ca. 4p utgör en litteratursammanställning inom det för doktoranden aktuella forskningsområdet. 10 till 15 poäng utgör projektspecifika kurser.

 

Etapp II omfattar ytterligare 10 p varav ca 5 p litteratur. För båda etapperna gäller att litteratur väljs av den studerande i samråd med handledare och referensgrupp.

 

I kurserna kan påbyggnadskurser inom ämnesområdet ingå förutsatt att kursen inte ingått i grundutbildningen. Kurser inom andra ämnesområden och vid andra universitet och högskolor som avklarats före antagningen till forskarstudier och som är av värde för forskarutbildningen kan efter särskilt övervägande tillgodoräknas i examen.

 

Generellt gäller för Etapp I och II att poäng ges för aktivt och dokumenterat deltagande i UPSC:s seminarieverksamhet. Vidare kan poäng ges för aktivt deltagande i internationella kongresser och workshops. Poäng för seminarier, kongresser mm är maximerat till 4 poäng per etapp i forskarutbildningen (dvs max 8 poäng). Den studerande uppmanas även att deltaga vid gästföreläsningar och seminarier inom näraliggande ämnesområden.

 

Kunskapsprov

 

Kunskapskontrollen på de kurser som ingår i forskarutbildningen sker i den form som examinator i samråd med de studerande finner lämplig. Normalt skall 1 p motsvara ca 1 veckas heltidsstudier. Poäng för genomgångna kurser, seminarier, symposier, litteratur mm skall löpande registreras i enlighet med den aktuella institutionens rutiner.

 

Licentiatexamen

 

För skoglig, filosofie eller teknologie licentiatexamen (Etapp I) skall den studerande författa minst en vetenskaplig uppsats som är publicerad eller för publicering färdigskriven uppsats med licentianden som förste författare. Etappen avslutas med ett offentligt seminarium.

 

Doktorsexamen

 

För skoglig, filosofie eller teknologie doktorsexamen (Etapp II) skall den studerande författa en vetenskaplig avhandling. Avhandlingen skall baseras på  självständigt forskningsarbete och innehålla nya forskningsresultat av betydelse för utvecklingen av ämnesområdet. En sammanläggningsavhandling bör omfatta motsvarande minst tre vetenskapliga artiklar varav minst två bör vara publicerade, vidare bör doktoranden vara förstanamn på minst två arbeten.

 

Övriga anvisningar (Länkar till resp. Universitet)

 

Den studerande rekommenderas att ta del av  9 kap i högskoleförordningen, vilket innebär allmänna bestämmelser om forskarutbildning. Aktuella högskoleförordning finns tillgänglig på institutionen/ universitetsförvaltningen. Högskoleverket informerar doktoranderna i ett omfattande informationspaket http://www.doktorandhandboken.nu/ .Studerande vid SLU rekommenderas att ta del av studiehandboken för forskarutbildning vid SLU (http://www-foutb.jitfak.slu.se/studhandbok.html). Den studerande rekommenderas att ta del av den praktiska vägledningen som reglerar forskarutbildningen vid UPSC när det gäller rekryteringsgrupp, referensgrupp, antagningsförfarande, seminarieverksamhet mm. Dokumentet finns tillgänglig på respektive institution.