UPSC

En till WordPress-webbplats

Köttätande växter som vandrar omkring

Någon gång under 1980-talets första år såg jag en TV-serie, Triffiderna anfaller tror jag den hette (Day of the Triffids på engelska). Den handlade om enorma köttätande växter som även har den fördelen att de kan röra på sig. Möjligen är det så att den TV-serien lade grunden till mitt intresse för växter. Frågan jag tänker försöka svara på nu är: hur realistisk är egentligen en Triffid, en två meter (eller mer) hög köttätande växt som kan vandra omkring?

Vad gäller köttätande växter så är dessa högst verkliga och det finns ett antal olika arter. En del av dessa är också ”aktiva” på samma sätt som Triffiderna i och med att de kan reagera på beröring. Aktiva köttätande växter är alltså fullt möjligt, även om Triffiderna ligger på den extrema änden av skalan. Vad gäller storlek så är Triffider betydligt större än de största kända köttätande växterna med sina över 2 meter. Men det finns köttätande växter idag som kan växa till över 40 centimeter och kan äta upp små däggdjur. Idén om en köttätande växt som är farlig för människor är inte så konstig som det kan verka.

Vad gäller den andra delen, växter som kan vandra omkring, så är det betydligt svårare. Det finns växter som på sätt och vis kan röra sig; olika havsväxter. Men där handlar det snarare om att svepas med av vågor och strömmar. På samma sätt finns det en del landväxter med begränsad rörlighet, som styrs av väder och vind. Växter som vandrar omkring som djur är inte vidare realistiskt.


Leave a Reply

Your email address will not be published.